søndag 15. oktober 2017

Sweeney Todd - en samlepost :)


Det er en del av meg som er veldig glad i morbide og litt fæle ting i historier. Jeg tror det er litt samme del av meg som gjør at jeg alltid har tenkt at det må være mye morsommere å være skurk enn helt bare fordi skurker kan le ondt og ha mer personlighet mens helter må gjøre det rette uansett og det ikke finnes noen måte å le snilt på en like episk måte som med ond latter. Og dette er en digresserende begynnelse, men poenget er uansett at Sweeney Todd er en musikal som virkelig appellerer til den delen av meg som liker litt morbide ting og syns blodige paier er et fremragende konsept for en historie.
Sweeney Todd er ellers en av Sondheim’s flotteste musikaler og har fantastisk musikk, brilliante karakterer og masse å fascineres av. Og selv har jeg likt denne musikalen lenge fordi det er jo interessant materiale. Her fortelles det om hevn, kjærlighet, dødelig barbering og blodige paier som fremmer uønskede kannibalismetendenser. Alt dette og mere til i en musikal som var med på å utvikle sjangeren og vise at musikaler kan være så mye mer enn noen kanskje først antar. Musikaler kan være skremmende, ubehagelige og tankevekkende samtidig som de kan ha en mørk humor der man ikke føler at man burde le eller smile, men så er ting i denne musikalen fornøyelig likevel. Det er egentlig litt som med Bunny Suicides-boka jeg digget en periode, i at man egentlig ikke burde fryde seg over tegninger med suicidale kaniner, men så underholder det likevel og sånn er det med Sweeney Todd også i tilfeller som med sangen «A little priest» der Ms. Lovett og Sweeney Todd teoriserer om hva slags paier forskjellig yrkesgrupper ville vært. Og så er det en del av meg som av uante grunner liker at denne musikalen egentlig er det stikk motsatte av optimisme for ingenting ordner seg her og slutten er på mange måter dypt tragisk for de fleste. Selv er jeg optimist uansett og jeg liker jo absolutt optimisme i musikaler og, men det er også ålreit med variasjon, for eksempel i form av en musikal som Sweeney Todd, der det nesten ikke føles som en spoiler å si at mye går til helvete i og med at man kanskje strengt talt ikke kan forvente annet av en gotisk og mørk musikal om blodige paier og liknende sære aspekter ved et dickensk London der de fleste på sett og vis er temmelig usympatiske.
Og så elsker jeg musikken her, jeg liker mange av sangene veldig godt (det er noen helt nydelige melodier i denne musikalen og da gjør det ikke noe at det er temmelig umulig å synge dem om man ikke er særdeles musikalsk), jeg liker opp til flere tolkninger av Ms. Lovett og Sweeney Todd og ja, det er fint å la dette være ukas musikal i denne omgang og dele en blodig fornøyelse av det høyst dramatiske slaget med folk og fe.

Beste sanger: A little priest og The worst pies in London
*
Som en spoilende, men akk så fornøyelig introduksjon til Sweeney Todd finnes denne videoen:



Dette er ellers en sang med en vakker melodi:


Dette er rett og slett brilliant:


Og hvis man føler for en dose musikal i livet sitt i form av episk reklame for Super Mario Odyssey finnes dette:


*

Takk for oppmerksomheten og ha en fortsatt fin dag. Ny musikal står på plakaten i morgen den dag :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merrily we roll along - en samlepost :)

  Merrily we roll along Det finnes mange måter å fortelle en historie, men det er ikke så ofte historier fortelles feil vei. Med Merrily...