søndag 7. mai 2017

Dear Evan Hansen - en samlepost


Det var en gang for ikke så lenge siden en jente som het Karoline og elsket musikaler. Å elske musikaler føltes som en ganske så trygg interesse, tenkte hun, og derfor så hun kanskje ikke faresignalene selv om de for andre kanskje blinket helt infernalsk. For det var mørke skyer som truet i horisonten og kanskje var den første advarselen Spring Awakening-obsessinga i 2009/2010 og den andre advarselen Hamilton-obsessinga i 2015/2016. Uansett hvordan det var fatt så var uansett enden på visa at Dear Evan Hansen i 2017 veldig raskt gikk fra noe som var litt interessant fordi Pasek & Paul (som står bak musikaler som Dogfight og A Christmas Story) er awesome, til noe som ble en dille i bekymrende stor grad. Det var en gang en jente som het Karoline som ble slukt av en musikal som tok over livet hennes og denne teksten skrives av et ekko av den som en gang var …
Nei da, det der var en temmelig dramatisk start og jeg er ikke faktisk slukt. Det er likevel sant at denne musikalen er en musikal jeg har blitt godt over gjennomsnittet glad i for Dear Evan Hansen er virkelig noe helt spesielt og unikt som virkelig er verdt å lytte til.
Her handler det om Evan Hansen som er 17 år og sliter med sosial angst og en brukket arm. Han skriver brev til seg selv fordi det skal gi ham bedre selvtillit og etter at en gutt i klassen til Evan begår selvmord vikler et av disse brevene Evan opp i en løgn som gir store konsekvenser. Og så skjer det masse ting og tang og jeg har allerede fortalt for mye om plottet, men bare ååå, denne musikalen er fantastisk <3 For en ting er det at dette er en musikal som tar opp viktige temaer som sosiale medier, konsekvensene av selvmord, sosial angst og mye annet som man ikke ser så ofte som tematikk i musikaler, men det som er mer viktig er hvor flott alle de viktige temaene behandles og hvordan det her er skapt en musikal som likevel aller mest føles håpefull og gir deg tro på at du vil bli funnet.
Dette er også en musikal der moren til Evan og moren og faren til Zoe og Connor blir viktige stemmer og dette er så viktig for foreldre har vært deler av historier før, men det er likevel sjeldent å se en musikal som viser viktigheten av foreldres nærvær, så vel som manglende nærvær så godt. Og utover det, ja, jeg bare elsker denne musikalen. Dette er en musikal som er vakker, klok, sår og fascinerende og der jeg stadig oppdager nye lag. Her har vi den første musikalen der tanken om å oversette musikalsanger faktisk har kulminert i at jeg har oversatt alle sangene i hele musikalen til norsk bare fordi det er en morsom og interessant utfordring, her har vi en musikal der jeg har hatt «Waving through a window» bortimot konstant på hjernen i over en måned nå og her har vi en musikal som vil vinne masse Tony Awards-priser i år og så vil det være så inderlig fortjent.
Og jeg tror virkelig dette er en musikal som kunne appellert til mange her til lands nå som SKAM er kongen av kulhet og det et et økende fokus på psykisk helse siden denne musikalen tar opp temaer som man trenger å se tas opp og det med tekster og melodier som inspirerer og engasjerer i like stor grad.
Kort oppsummert, jeg håper «you will be found» av Dear Evan Hansen ;)


Beste sang: For forever og You will be found 
Dear Evan Hansen inneholder ellers nydelige øyeblikk som dette:



"So big/So small", en sang som viser hvordan dette er en musikal som også handler mye om foreldre som gjør så godt de kan og som er både viktig og rørende.

Og dette:


"Waving through a window" som er en sang som det er lett å kjenne seg igjen i og som undertegnede har hatt på hjernen i månedsvis nå. 

Det finnes ellers en fin artikkel om denne musikalen her: Buzzfeed artikkel om Dear Evan Hansen og Pasek & Paul

Og sangen "You will be found" inspirerte meg til å skrive denne teksten på t-banen:

Du vil bli funnet 

- av den rette boka, den som stjeler hjertet ditt, 
som viser deg en verden av ord og gir livet nye farger
- av den rette sangen, den du kan flytte inn i, som kan 
være et hjem og selv om det bare er i ca tre minutter 
så er det nok
- av et himla fint klipp på SKAM, av solstråler som kiler 
deg på kinnet, av en mild og varmende tekopp og av følelsen
av at alt vil ordne seg


Du vil finne 

- øyeblikk med magi; som kan være å ha en tekst på trykk
i Stemmer 1, 2017 (hurra)
- mennesker som ser deg, som har tro på deg og bare derfor
gjør at du føler deg vesentlig (takk)
- inspirasjon, kreativitet og entusiasme i en blanding
som gjør livet til et eventyr

Jeg håper nettopp du vil finne

- sangen "You will be found" og de andre sangene fra Dear Evan Hansen
- uendelig mange grunner til å smile
- måter å glede andre fordi det er så viktig og følelsen man får 
av å se andre bli glad og takknemlig på grunn av en selv er 
den fineste følelsen i verden
*
Sist, men ikke minst vil jeg at du skal vite at du er sett
og det håper jeg du aldri vil glemme.


Klem <3
*

Da er alt materiale om Dear Evan Hansen som er delt denne uke samlet her. Neste søndag kommer et nytt samleinnlegg om en ny musikal, god fornøyelse :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merrily we roll along - en samlepost :)

  Merrily we roll along Det finnes mange måter å fortelle en historie, men det er ikke så ofte historier fortelles feil vei. Med Merrily...